Zonneschermdoeken

Als uw zonneschermdoek aan vervanging toe is, maar de rest van uw scherm nog goed is, kunt u een los doek bestellen om zelf te vervangen. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen.

hoe-doe-ik-de-pees-in-zonweringsdoek

Wij krijgen met regelmaat de vraag hoe de pees in zonweringsdoek moet, omdat er geen opening in zou zitten.
De opening zit inderdaad niet aan het uiteinde omdat de pees er dan uit kan glijden.
De opening zit op de plek die op de foto duidelijk te zien is. De pees moet er dus ietwat schuin ingeschoven worden.

Om een doek in een buis te bevestigen heeft u een pees nodig. Die doet u in de zoom van het doek, die u vervolgens in de doeksleuf van de buis schuift. De variabelen om te bepalen welke pees u nodig heeft zijn: diameter van buis, type doek en bovenlijst/onderlijst.

Dikte doekpees in een bovenlijst

Buisdiameter Screendoek Zonweringsdoek
63 5 mm 5 mm
78 6 mm 6 mm
85 6 mm 6 mm

Dikte doekpees in een onderlijst  

Buisdiameter Screendoek Zonweringsdoek
63 5 mm 6 mm
78 5 mm 6 mm
85 5 mm 6 mm

De buisdiameters gaan uit van stalen buizen. Gebruikt u een ander soort doek of buis, bestel dan een monstersetje doekpezen zodat u kunt kijken wat het beste past. Soms is een doek dikker, bijvoorbeeld als het doek gestreept is of als het een breed doek is waarbij meerdere banen aan elkaar genaaid zijn. Door eerst een monstersetje te bestellen weet u zeker welke pees het mooiste past. U vindt een ruim assortiment buizen en doekpezen in onze webshop.  

UPF staat voor ‘Ultraviolet Protection Factor’ en is vergelijkbaar met de SPF-waarde die wordt toegekend aan bijvoorbeeld zonnebrandcrèmes. Het geeft de beschermingsgraad van onze zonweringsdoeken tegen UV-straling aan.

De beschermingsgraad van het zonweringsdoek tegen UV-straling

Lichtwaarde UPF staat in dit geval dan ook voor de mate waarin het zonweringsdoek beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling in het zonlicht. Een waarde van 50+ is de hoogst mogelijke waarde. Vrijwel alle zonweringsdoeken die Aluparts levert zijn voorzien van deze hoogst mogelijke waarde.

De patroonbreedte geeft de breedte aan in centimeters van het patroon. Deze informatie kan belangrijk zijn om te bepalen hoe vaak een patroon herhaald wordt in de afmetingen van uw zonwering. Als de stofbreedte 1,20 meter is met een patroonbreedte van 40 centimeter, betekent dit dat het patroon 3 keer herhaald wordt op dat stuk stof.

De stofbreedte geeft de breedte van het doek aan in centimeters. Voor vrijwel alle zonweringsdoeken dat Aluparts levert is dit 1,20 meter. Het zonweringsdoek wordt precies voor u op maat gemaakt. Stel dat uw zonweringsdoek een breedte van 3 meter betreft. Hiervoor worden er 3 delen van 1,20 meter op zeer nauwkeurige wijze aan elkaar genaaid. Hieruit wordt vervolgens de benodigde breedte (uit het midden) gehaald die u heeft opgegeven. 

Met een volant kunt u het doek voor uw zonwering op een extra manier afwerken. Een volant is niets meer dan een extra stuk stof dat onder het afdekprofiel doorloopt. Een volant kan zowel recht als geschulpt zijn. Een geschulpte volant is voorzien van herkenbare golven in het doek.

Volant met schulp
Een knikarmscherm voorzien van zonweringsdoek met een geschulpte volant

Terrasscherm met rechte volant

Een knikarmscherm voorzien van zonweringsdoek met een rechte volant

Het vervangende doek voor uw zonwering wordt als kant-en-klaar afgewerkt product bij u afgeleverd. Alle randen van het zonweringdoek zijn keurig afgewerkt en het doek is precies op maat gemaakt volgens de door u opgegeven afmetingen bij bestelling. De stofbreedte van al onze zonweringdoeken ligt standaard op 1,20 meter. Dit betekent echter niet dat u deze delen zelf nog aan elkaar hoeft te bevestigen. Integendeel. Doordat wij meerdere delen op nauwkeurige wijze aan elkaar naaien, en hieruit via het midden de gewenste breedte te halen, krijgt u altijd een sterk en keurig afgewerkt zonweringdoek afgeleverd. Het doek is dus gelijk klaar om uw oude zonweringdoek te vervangen. Ook is het doek al gezoomd.

Het enige dat u nog hoeft te doen is doekpees in het doek schuiven en het doek in het scherm plaatsen.

© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop