Alles over lekdorpels en waterslagen

Lekdorpels en waterslagen? Wat is het verschil en waar dienen ze voor? En kunt u ze vervangen en welke types zijn er nou? Allemaal vragen rondom een vrij simpel product die we elke dag tegen komen. Wij leggen het hier aan u uit en om het u makkelijker te maken, ziet u hieronder wat u allemaal op deze pagina kunt lezen.

Wat zijn lekdorpels 

Een (aluminium) lekdorpel is een soort van vensterbank die aan een onderzijde van een buitenkozijn wordt geplaatst. Het is een belangrijk onderdeel van uw gevel.
Een dorpel kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Binnenshuis zien we een dorpel, ook wel drempel genoemd, met name bij een overgang van ruimtes. Buiten worden lekdorpels veelal gebruikt om bijvoorbeeld hoogteverschillen op te vangen of om tocht tegen te gaan.

Lekdorpels zijn horizontale lijsten, of een rij elementen aan elkaar gekoppeld, die ervoor zorgen dat regenwater niet kan doordringen in het metselwerk en u geen last heeft van tocht.
Door deze constructie toe te passen wordt het hemelwater, wat op het raam komt, afgevoerd via de lekdorpel.

Een lekdorpel komt in verschillende soorten en materialen. De meest voorkomende lekdorpels worden gemaakt van steen, hardsteen, aluminium en hout. Lekdorpels worden ook wel waterslag, raamdorpel, leklijst, druiplijst, druipvenster of vensterdorpel genoemd.

waterslag regenvalWaar dienen ze voor 

Wat doen Lekdorpels en waar dienen ze nou eigenlijk voor?

Een lekdorpel dient als overgang van het metselwerk naar het kozijn. Ze worden gebruikt om de onderkant van een buitenwand of kozijn af te werken en het voorkomt dat vuil en regenwater langs de gevel van de woning de muur inloopt.
Het voorkomt het indringen van vocht in de muur, waardoor er geen vocht- of houtrotschade kan ontstaan.

Verschillende types lekdorpels 

 • Aluminium
  Aluminium lekdorpels worden in één geheel onder het kozijn geplaatst. Als u naar het zijaanzicht kijkt lijkt een aluminium lekdorpel op de letter 'Z', die een kwartslag is gedraaid. Doordat het van aluminium gemaakt is, is het in elke gewenste RAL-kleur te verkrijgen en qua gewicht zeer licht en daardoor makkelijk toe te passen en te monteren.
 • Steen
  Een stenen lekdorpel is voor de meeste mensen wel bekend. Raamdorpelstenen zijn een soort vensterbank die onder het kozijn worden geplaatst. De stenen worden schuin gemonteerd en doormiddel van een cementvoeg aan elkaar gekoppeld.
 • Belgisch hardsteen
  Belgisch hardsteen herkent u aan zijn blauwgrijze kleur. Deze dorpel wordt zowel bij deuren als ramen toegepast. Het is onderhoudsvriendelijk en op maat te maken. Het is zowel binnen- als buiten toe te passen.
 • Hout
  Houten lekdorpels ziet u vaak bij ramen op bovenverdiepingen en bij huizen met houten gevelbekleding. Ook ziet u ze vaak op houten voor-, achter en tuindeuren. Deze lekdorpels worden ook wel weldorpels genoemd. Houten lekdorpels en weldorpels hebben regelmatig onderhoud nodig waaronder een goede verflaag.

aluminium waterslagAluminium lekdorpels 

Een aluminium lekdorpel is onderhoudsarm en heeft een strakke, moderne uitstraling. Het is makkelijk toe te passen en verkrijgbaar in lange lengtes (max. 6000mm). Wilt u dit toepassen over langere lengtes, dan kunt u door middel van koppelstukken dit mooi door laten lopen voor een strak eindresultaat. De kopkanten kunt u afwerken door middel van kopschotten. Ook zijn aluminium lekdorpels/waterslagen in zowel een binnen- als buitenhoek te plaatsen. Ook hier zijn handige accessoires voor te verkrijgen.

Wanneer u uw kozijnen en lekdorpels in één kleur wilt hebben, zijn aluminium lekdorpels een goede keuze. Aluminium is namelijk in elk gewenste RAL-kleur te poedercoaten. U kunt er zelfs voor kiezen om ze te laten coaten in een structure (structuur) lak. Het nadeel van aluminium lekdorpels is dat ze bij regen lawaai maken. Om dit lawaai te voorkomen kunt u antidreun folie gebruiken. Dit plaatst u aan de onderzijde zodat dit niet tot nauwelijks zichtbaar is. Deze antidreunfolie zorgt voor een goede geluidsdemping. Om de kleur van de aluminium lekdorpels te behouden adviseren wij deze regelmatig te waxen met profielwax zoals Aliplast Maxigloss. Hierdoor worden ze extra beschermd tegen UV-straling en behouden ze langer hun kleur.

Bekijk aluminium lekdorpels

Belgisch hardstenen lekdorpelStenen lekdorpels 

Een lekdorpel gemaakt van raamdorpelstenen is, in vergelijking met een aluminium of hardstenen dorpel, een betaalbaardere oplossing. Het is goedkoper dan aluminium en hardsteen maar bent u wel meer tijd kwijt aan onderhoud.

Wanneer de stenen of cementvoegen poreus worden trekt het regenwater in of langs het kozijn. Wanneer de stenen of voegen aan vervanging toe zijn, doe dit dan snel om vocht en waterschade te voorkomen.

Belgisch hardstenen lekdorpels 

Lekdorpels van Belgisch hardsteen zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven niet behandeld te worden voor buitengebruik. Ze geven een woning een degelijke uitstraling. Het voordeel van deze lekdorpels is dat ze slijtvast zijn. U kunt hardsteen impregneren met of zonder kleurverdieper om uw raamdorpels er als nieuw uit te laten zien.

Een nadeel van een hardstenen dorpel is dat u qua kleur niet veel keuze hebt en dat ze qua gewicht wat moeilijker zelfstandig te plaatsen zijn. Doe dit altijd samen met iemand voor een mooi en strak resultaat.

Houten lekdorpels 

Een houten lekdorpel wordt vaak gekozen bij oudere woningen waarvan de gevelbekleding grotendeels uit hout bestaat. Ze worden onder ramen en op deuren toegepast. Een dorpel die op voor-, achter en tuindeuren worden toegepast noemen we ook wel een weldorpel. Dit is een verdikking met een in-geschaafd waterhol. Net als een tochtvaldorpel, wordt deze aan de onderkant van de deur gemonteerd. Een houten weldorpel houdt, net zoals een lekdorpel en waterslag, regenwater tegen zodat dit niet naar binnen kan lopen.

Ten opzichte van een aluminium- en hardstenen lekdorpel, heeft een houten dorpel extra aandacht nodig.
Voorzie houten lekdorpels, die op kwetsbare plekken zijn bevestigd, van een extra laag verf. Indien er houtrot aanwezig is, zorg dan dat dit tijdig wordt hersteld om erger te voorkomen. Naast het feit dat hout onderhoud nodig heeft, werkt het ook ontzettend. Hout krimpt en zet uit, wat voor scheuren kan zorgen. Voor het oog oogt dit minder strak/modern en het kan ervoor zorgen dat het water alsnog kan binnendringen in uw woning. Zorg er daarom voor dat u het hout ieder jaar naloopt en indien nodig onderhoudt of vervangt.

Wanneer koop of vervangt u een lekdorpel 

Een lekdorpel vervangt u als die verrot, beschadigd of kapot is. Plaatst u een nieuw kozijn? Ook dan worden er lekdorpels geplaatst. Bij het plaatsen van lekdorpels, zowel tijdens renovatie of nieuwbouw, is het belangrijk dat ze passen bij de uitstraling van uw woning. Dit zorgt voor eenheid en een mooi en strak aangezicht.

Vervang uw lekdorpel, ook wel raamdorpel genoemd, zodra deze beschadigd is. Naast dat er water en vuil uw gevel kan inlopen, kan een ondeugdelijke lekdorpel er ook voor zorgen dat uw woning minder goed geïsoleerd is. Dit heeft als gevolg dat uw verwarming hoger gezet moet worden, wat weer nadelig is voor uw portemonnee.

Hoe plaatst u een lekdorpel 

Indien u ervoor kiest om zelf uw bestaande lekdorpels te vervangen dan kunt u, zolang de situatie niet verandert, voor een groot deel de afmetingen overnemen van de bestaande lekdorpels.
De afmeting van de lekdorpels is belangrijk. Dit is namelijk bepalend voor het exterieur van de woning. Verandert de situatie? Doordat u bijvoorbeeld het raam kleiner of groter maakt of uw muur extra isoleert. Dan adviseren wij de maten opnieuw op te meten. Dit doet u als volgt:

Opmeten en overnemen

U meet eerst de diepte op waar de lekdorpel of waterslagen moeten komen. Dit meet u van onderkant kozijn tot aan voorzijde gemetselde muur, ook wel negge genoemd. Daarna meet u de hoogte op wat tussen het kozijn en de gemetselde muur zit.
Deze afmeting bepaalt ook grotendeels de helling die de lekdorpel dient te hebben. De helling wordt bepaald door de afstand die tussen het kozijn en de gemetselde muur zit. Hoe groter de afstand, hoe groter de helling en hoe dieper de waterslag.
Wij hebben drie soorten waterslagen die toegepast kunnen worden met verschillende hellingshoeken, namelijk 5 graden (waterslag 40-SL), 10 graden (waterslag 30-SL) en 15 graden (waterslag 35-SL).

Lekdorpel zelf vervangen of laten doen? 

Het vervangen van lekdorpels lijkt eenvoudiger dan het vaak is. Er zijn namelijk talloze opties om deze te plaatsen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat u kwijt bent aan bijbehorende kosten, wanneer u het zelf gaat plaatsen of wanneer u het uitbesteed.

Aan het vervangen van lekdorpels zit een kostenplaatje. Daarom adviseren wij om meerdere offertes op te vragen als u de klus wilt uitbesteden.

Zo kunt u makkelijk prijzen vergelijken en aan de hand daarvan een keuze maken of u het zelf gaat doen of dat u zich vasthoudt aan uitbesteding.

Heeft u te maken met een beschermd dorps- of stadsgezicht? Of bent u eigenaar van een monumentaal pand? Houdt dan rekening met vastgestelde eisen/regels. In dit geval mag u niet afwijken van de bestaande situatie.

waterslag gemetselde muurLekdorpels ook voor andere toepassingen 

Waterslagen en lekdorpels dienen vaak als vensterbank voor het afwateren van hemelwater of opspattend water. Ook kunnen ze toegepast worden als overgang tussen twee soorten bouwmateriaal. Bij (kap)schuren of een aanbouw ziet u dit ook vaak terugkomen. Er is dan tot een bepaalde hoogte een borstwering gemetseld, die vervolgens overloopt in bijvoorbeeld Zweeds rabat, Keralit of andere gevelbekleding. Een lekdorpel is in zo’n situatie zeer geschikt. Het houdt vocht buiten en dient tegelijk voor een mooie afwerking.

Hoe juist te bestellen 

Via onze website kunt u gemakkelijk de juiste waterslag of lekdorpel van aluminium bestellen. Als u weet wat de afmetingen moeten zijn, dan is het bestellen van waterslagen een fluitje van een cent. Naast de diepte en breedte van de waterslag is ook de hellingshoek van groot belang.

Wilt u de waterslagen monteren tussen twee muren en deze ook nog voorzien van aluminium kopschotten? Houd er dan rekening mee dat de kopschotten +/- 2 millimeter dik zijn en u 1 millimeter speling tussen de waterslag en de muren wilt hebben. U dient dan in totaal 5 millimeter speling te nemen zodat u ze netjes en precies kunt plaatsen.

Mocht u toch nog twijfelen over het inmeten van de aluminium lekdorpels? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

Waterslag 40-SL >        Waterslag 30-SL>        Waterslag 35-SL>        Lekdorpel>

Hulp bij bestellen 

Wilt u hulp hebben bij het bestellen van aluminium lekdorpels? Wij helpen u graag. De volgende informatie hebben wij nodig, zodat wij u verder kunnen helpen:
1. Foto’s van de huidige situatie
2. Maatvoering (zie ’Hoe plaatst u een lekdorpel’ voor een korte instructie)
3. Hoeveelheid + lengtes
4. Kleur (indien van toepassing)

Aan de hand van bovenstaande informatie kunnen wij u vrij snel voorzien van een prijs en levertijd.

FAQ - Veel gestelde vragen 

Wij hebben hier de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Wat is het verschil tussen een lekdorpel en een waterslag?

lekdorpel

waterslag

Lekdorpel Waterslag

In principe zijn het profielen met beide dezelfde toepassing en eigenschappen.

Over het algemeen geldt dat een lekdorpel wordt toegepast als een kleine eenvoudige lekrand beginnend bij een diepte van minimaal 15mm en beschikbaar tot een maximale diepte van 75mm zonder beschikbare accessoires zoals kopschotten, koppelstukken en hoekstukken.

Voor een waterslag beginnend bij een diepte vanaf minimaal 50mm en beschikbaar tot dieptes van 360mm is echter een groot assortiment hulpstukken beschikbaar voor een fraaie eindafwerking, het creëren van hoekoplossingen en evt. een extra stevige montage d.m.v. extra bevestigingsankers. Bij het toepassen van waterslagen is er bij regen doorgaans meer kans op tikkende geluiden en wordt het toepassen van antidreun aanbevolen.

Waar dient een lekdorpel voor?

Een lekdorpel wordt toegepast om het inwateren te voorkomen in een gevel of een kozijn bij de verticale overgang van bijvoorbeeld houtwerk naar metselwerk of van bijvoorbeeld kozijndorpel naar een deur- of raam- vleugel

Hoe worden lekdorpels geplaatst?

Lekdorpels worden bij voorkeur dakpansgewijs geplaatst tussen het bovenliggende gevelwerk en de onderliggende constructie. Op deze manier is zowel een blinde bevestiging als een goede afwatering gegarandeerd.

Hoe weet ik welk formaat lekdorpel of waterslag ik nodig heb?

Begin met het meten van het diepteverschil tussen de plaats waarachter de flens van de lekdorpel of waterslag tegen het opgaande werk geschroefd wordt en het onder liggende gevelwerk. Hierbij telt u minimaal 15mm bij op en dan kiest u de lekdorpel en waterslag met de maat die hier het dichtst bij in de buurt komt.

Bij waterslagen kunt u kiezen uit een drietal verschillende hellingshoeken qua afschot. De waterslag 40-SL heeft een hellingshoek van 5 graden, de 30-SL heeft een hellingshoek van 10 graden en de 35-SL een van 15 graden.  Afhankelijk van de situatie kan dit helpen om zo ideaal mogelijk een overgang in de gevel af te werken.

Wat is een waterslag?

Een waterslag is een “vensterbank” profiel voor buiten toepassing. Het zorgt voor het afwateren van regenwater. Het voorkomt waterschade aan het kozijn en de binnenmuur.

Hoe maakt u een lekdorpel vast?

Lekdorpels worden vastgeschroefd in de bovenste flens. Eventueel kan er ook ter aanvulling en afdichting nog een lijmkit achter deze flens toegepast worden.

Wat is een aluminium waterslag?

Een aluminium waterslag is een Aluminium “schuine vensterbank” profiel voor buiten toepassing. Het voorkomt schade aan het kozijn en de muur. Doordat het gemaakt is van aluminium, heeft u er weinig omkijken naar. Ook kunnen de aluminium waterslagen in alle RAL-kleuren gepoedercoat worden.

Kan ik een lekdorpel op maat laten zagen?

Ja, er kan bij elk profiel gebruik gemaakt worden van de zaagservice, waarbij eenvoudig de gewenste zaaglengtes ingevoerd kunnen worden.

© 2023 Aluparts

Realisatie door XELshop