Problemen met knikarmscherm

Heeft u problemen met uw knikarmscherm? Wij maken een opsomming van de meest voorkomende problemen en hoe u dit zelf kunt oplossen of repareren. Een knikarmscherm en een terrasscherm is hetzelfde en de beide benamingen worden door elkaar gebruikt.

Vragen over knikarmschermen?

 1. Knikarmscherm zelf repareren
 2. Onderlijst terrasscherm is verschoven
 3. Elektrisch knikarmscherm loopt spontaan uit
 4. Zwaar terrasscherm ophangen
 5. Knikarmscherm sluit niet goed
 6. Elektrisch terrasscherm wil alleen uit, met indoen moet ik aanduwen
 7. Knikarmscherm piept en kraakt, hoe kunt u het knikarm mechanisme smeren?
 8. Terrasscherm is vies, hoe kunt u het schoonmaken?
 9. Knikarmscherm wil niet meer in
 10. Terrasscherm opnieuw stikken
 11. Knikarm van terrasscherm is kapot
 12. Gaatje in terrasscherm repareren
 13. Scheur in doek knikarmscherm
 14. Somfy motor resetten
 15. Thermische beveiliging terrasscherm

1. Knikarmscherm zelf repareren

Vaak kunt u uw terrasscherm zelf repareren als een onderdeel stuk is. Wij hebben vervangende draaistangonderdelen of nieuwe buismotoren als een onderdeel van de motor stuk is. Ook kunt u het doek zelf vervangen.

2. Voorlijst terrasscherm is verschoven

Het kan gebeuren dat de stang die uitschuift, de voorlijst genoemd, verschoven is. U kunt de voorlijst weer goed vastzetten met doekklemblokjes. Deze zijn waarschijnlijk losgeraakt.

3. Elektrisch knikarmscherm loopt spontaan uit

Als een elektrisch terrasscherm spontaan uitloopt, is de motorrem kapot. Losse onderdelen van een buismotor kunnen niet vervangen worden, daarom heeft u een nieuwe buismotor nodig met passend installatiemateriaal.

4. Zwaar terrasscherm ophangen

Er zijn verschillende zaken om aan te denken als u een knikarmscherm op gaat hangen. Vaak zijn het namelijk zeer zware schermen. U heeft minimaal 2 mensen nodig die samen het knikarmscherm met gemak kunnen tillen. 3 mensen is handiger: voor hulp met boorgaten markeren, materialen aangeven en tillen.

Het is aan te bevelen om chemisch montage anker in combinatie met het bevestigingsmateriaal te gebruiken. Dit is een 2 componenten mortel voor het spanningsvrij verankeren van uw terrasscherm. Dit is een soort lijm die u extra in de schroefgaten doet om de druk goed te verdelen. Hierdoor barsten de stenen in uw gevel niet.

Ook adviseren wij u een kamersteiger te huren bij uw plaatselijke verhuurbedrijf of bouwmarkt. U kunt het terrasscherm dan tijdens het monteren op de bovenste liggers van het frame leggen, wat het werk aanzienlijk lichter maakt.

5. Knikarmscherm sluit niet goed

Als het terrasscherm niet goed sluit, dan is het doek gaan rekken waardoor uw buismotor nagesteld moet worden. Het eindafslagpunt dient u opnieuw in te stellen. Zoek de handleiding van uw merk en type erbij. Het is normaal dat zonweringsdoeken iets uitrekken na verloop van tijd. De buismotor heeft dan meer omwentelingen nodig om het doek op te winden.

6. Elektrisch terrasscherm wil alleen uit, met indoen moet ik aanduwen

Als uw knikarmscherm nog wel uit gaat, maar niet meer zonder uw hulp ingaat, is de condensator kapot. Veel mensen denken dat dit te verhelpen is door het knikarm mechanisme te smeren, maar dat gaat dit specifieke probleem niet oplossen. De enige oplossing is uw buismotor vervangen. Bereken met behulp van onze rekentool welk vermogen de buismotor nodig heeft.

7. Knikarmscherm piept en kraakt, hoe kunt u het knikarm mechanisme smeren?

Als uw terrasscherm piept en kraakt, is het wél een goed idee om uw knikarm mechanisme te smeren. Hiervoor raden we PTFE spray aan. Haal overtollige spray direct weg, om uw doek schoon te houden.

Andere smeerolie raden we af, omdat dit uw doek kan versmeren.

8. Terrasscherm is vies, hoe kunt u het schoonmaken?

Een terrasscherm bestaat zowel uit zonweringsdoek als uit de behuizing. Hier hebben wij aparte reinigingsproducten voor. U kunt de behuizing, die bestaat uit profielen, eerst schoonmaken met de profielreiniger. Optioneel kunt u de behuizing daarna oppoetsen met profielwax, zodat de behuizing er weer als nieuw uitziet.

Het zonweringsdoek kunt u behandelen met de doekreiniger. Hiermee verwijdert u alg, zwarte strepen en andere vervuiling. Haal eerst het vuil en stof van het doek. Spray daarna het doek gelijkmatig in met de doekreiniger en wrijf het in met een borstel tot het begint te schuimen. Spoel het doek na het reinigen grondig met water na. Laat het doek nu 36 uur drogen en behandel het doek met doekwaterdicht. Door het doek te reinigen is namelijk de waterafstotende laag weg, wat zeer belangrijk is voor het functioneren van uw knikarmscherm en snel vervuilen van het doek voorkomt.

Onderhoudsproducten

9. Knikarmscherm wil niet meer in

Als een terrasscherm niet meer werkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De oplossing is afhankelijk van welk soort bediening uw knikarmscherm heeft: handmatig bediend met een draaistang (slinger), of elektrisch bediend met een buismotor.

Elektrisch knikarmscherm draait niet meer op

Als u een elektrisch knikarmscherm hebt die niet meer werkt, is doorgaans de buismotor kapot. Als u uw terrasscherm met een zender bedient, kan de zender ook stuk zijn of de batterij in de zender leeg. Als de zender nog wel werkt, dan brand er een lampje wanneer u op de knoppen drukt.

Als de buismotor kapot is, moet u een nieuwe bestellen. Bereken met behulp van onze rekentool welke motor u nodig heeft.

Zonwering motorsets

Knikarmscherm met draaistang werkt niet meer

Als u een terrasscherm met een draaistang hebt die niet meer werkt, kijk dan wat er stuk is. Meestal is dit het oogwindwerk. Let er bij een nieuw oogwindwerk op dat het sterk genoeg is voor een knikarmscherm. Dit staat aangegeven bij het product. De draaistang zelf kan ook stuk zijn gegaan. Of de vierkantstift is dolgedraaid. Dit kunt u zien doordat de vierkantstift dan afgerond is. Dan moet u de kniekoppeling met bijbehorende vierkantstift vervangen.

Draaistang onderdelen

10. Terrasscherm opnieuw stikken

Zonweringsdoek kunt u niet met een normale naaimachine stikken. Hiervoor is professionele apparatuur nodig. Weinig bedrijven doen dit nog. Wij raden u aan een nieuw doek te bestellen. Meet de maat (breedte en uitval) van uw doek op en kijk of de doekpezen nog goed zijn. Als ze al verstaft, verweerd of uitgehard zijn, meet dan de diameter van de doekpees op en bestel direct nieuwe mee. Zonweringsdoeken die u bij ons bestelt zijn altijd afgewerkt en voorzien van een zoom aan de boven- en onderzijde waar u de doekpees in kunt schuiven.

Zonweringsdoeken   Doekpezen

11. Knikarm van terrasscherm is kapot

Specifieke onderdelen van het knikarmscherm zijn doorgaans uniek voor het merk en type. Dit zijn geen universele onderdelen. Stuur daarom een foto van uw scherm naar info@aluparts.nl zodat we u verder kunnen helpen. Wij kunnen veel vervangende onderdelen leveren.

12. Gaatje in terrasscherm repareren

Repareer een gaatje in uw terrasscherm altijd zo snel mogelijk, voordat het verder uitscheurt. U kunt gaatjes repareren met Tear-Aid. Tear-Aid komt in 2 types. Het is afhankelijk van het materiaal van het doek welk type u nodig heeft: type A of type B. Type B repareert alleen PVC en vinyl.  Doorgaans is zonweringsdoek van polyester, en heeft u dus type A nodig.

Tear-Aid type A      Tear-Aid type B

13. Scheur in doek knikarmscherm

Als de scheur niet te groot is, kunt u dit net als een gaatje repareren. De patch van Tear-Aid is 300 mm x 80  mm. Zorg ervoor dat er aan alle kanten minstens 25 mm ruimte over is. De scheur mag dus maximaal 250 mm lang en 30 mm breed zijn. Is de scheur groter? Dan kunt u beter een nieuw doek bestellen. De meeste zonweringsdoeken zijn van polyester, waardoor u Tear-Aid type A nodig heeft.

Tear-Aid type A      Tear-Aid type B      Zonweringsdoeken

14. Somfy motor resetten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw Somfy buismotor wil resetten. Bijvoorbeeld als de RTS motor geen goede connectie maakt met de zender of zon/wind-automaat. U kunt de RTS motor terugzetten naar fabrieksinstellingen, echter moet u de motor daarna volledig opnieuw instellen. Dan moet u:

 • Opnieuw de zender zoeken
 • Opnieuw het begin en eindpunt instellen
 • Opnieuw de draairichting instellen

Zie hiervoor onze handleiding. Ook kunt ook instellingen veranderen zonder alles terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Zoek de handleiding van uw type Somfy buismotor, zender of zon/wind-automaat op en kijk hoe u dit in kunt stellen.

15. Thermische beveiliging terrasscherm

Als de thermische beveiliging van uw knikarmscherm is afgegaan, doet uw buismotor tijdelijk niks. De motor is te heet geworden en uit bescherming kunt u de motor niet gebruiken. Als de motor genoeg is afgekoeld, gaat de thermische beveiliging vanzelf weg en kunt u de motor weer gebruiken. Dit duurt doorgaans minstens een half uur.

Een buismotor is ontworpen om zonwering op- en neer te laten, wat doorgaans maximaal een minuut per keer duurt. Als u de buismotor langere tijd gebruikt, bijvoorbeeld omdat u uw nieuwe zonwering in gebruik wilt laten zien aan visite, of omdat een kind ermee aan het spelen is, kan het dus zijn dat de thermische beveiliging de motor blokkeert.

Staat uw probleem er niet tussen?

Heeft u een ander probleem met uw terrasscherm? Vul dan onderstaand formulier in. Heeft u een probleem met een ander soort zonwering? Kijk dan op de pagina problemen met zonwering.© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop