Problemen met markies

Als een markies stuk is, dan is het vaak eenvoudig te repareren met een vervangend onderdeel. We delen op deze pagina veel voorkomende problemen met markiezen. Staat uw probleem er niet tussen? Vul dan het formulier onder aan de pagina in.

Overzicht van vragen

 1. Markies zelf repareren
 2. Markiezen zijn vies, hoe kan ik ze zelf schoonmaken?
 3. Markies piept en kraakt, hoe kan ik het mechanisme smeren?
 4. Markies wil niet meer in
 5. Markies trekt zwaar op
 6. Markies scharnierpunt kapot
 7. Gaatje in doek markies repareren
 8. Scheur in doek markies
 9. Somfy markies gaat vanzelf omhoog
 10. Somfy motor resetten
 11. Thermische beveiliging markies

1.  Markies zelf repareren

In veel gevallen kunt u een markies zelf repareren. Als het markieskoord geknapt is, de markiesbeugels verroest zijn, de koordkikker kapot is of een koordgeleider verstaft is dan kunt u eenvoudig de juiste kleur of het juiste materiaal bestellen bij onze markies onderdelen. Ook als de buismotor niet meer werkt, kunt u een vervangende zonweringsmotorset bestellen.


2.  Markiezen zijn vies, hoe kan ik ze zelf schoonmaken?

Een markies bestaat uit zowel zonweringsdoek als de behuizing er omheen. Het doek kunt u schoonmaken met doekreiniger. Deze reiniger is zeer effectief tegen alg, zwarte strepen en andere vervuiling. Verwijder eerst stof en vuil van uw markiezen. Spray dan gelijkmatig de doekreiniger over de doeken en wrijf het in met een borstel tot het begint te schuimen. Spoel de doeken met een ruime hoeveelheid water af totdat alle doekreiniger weggespoeld is. Belangrijk is om de markiezen 36 uur te laten drogen totdat het doek volledig droog is. Behandel dan het doek met doekwaterdicht. De waterafstotende laag is namelijk weg door het reinigen. Dat uw markiesdoek waterafstotend is, voorkomt weer snel vervuilen van het doek doordat de waterafstotende coating geen vuil opneemt en sneller droogt. 

Ook het buitenwerk van de markies kunt u reinigen. Dit kunt u doen met onze profielreiniger. Maak ook het waaierframe (ook wel markiesframe genoemd) aan de binnenkant van uw markies schoon. Na het reinigen kunt u de behuizing ook nog in de profielwax zetten, zodat uw markies er weer als nieuw uitziet.  

Voordeelset doekreiniger + doekwaterdicht  >     

Voordeelset profielreiniger + profielwax  >       


3.  Markies piept en kraakt, hoe kan ik het mechanisme smeren?

Als uw markies piept en kraakt, kunt u het mechanisme smeren met PTFE spray. Smeer de buis, het katrol en het scharnier, zodat alles weer soepel loopt. Let er op dat u overtollige spray direct verwijdert, om uw markiesdoek schoon te houden. We raden het gebruik van kruipolie of een andere smeerolie af, omdat dit uw doek kan versmeren.


4.  Markies wil niet meer in

Als een markies niet meer in wil of naar beneden valt, is vaak het koord geknapt. Wij hebben verschillende kleuren markieskoord op de pagina markies onderdelen staan. Vervang het koord om uw markies te repareren. 

Als u elektrische markiezen heeft, is het ook mogelijk dat de buismotor kapot is. Bestel een nieuwe zonwering motorset. Let op de buitenmaat van uw bovenbuis en welk vermogen (in Nm) uw oude motor had. 


5.  Markies trekt zwaar op

Als uw markies zwaar optrekt, is het katrol waarschijnlijk versleten. Kijk welk type markieskatrol momenteel in uw markies zit en bestel hetzelfde weer.

Markies onderdelen  >


6.  Markies scharnierpunt kapot

Het scharnierpunt van uw markies kan kapot gaan. Het markiesframe (ook wel waaierframe of markiesarm genoemd) moet dan gerepareerd worden. We hebben verschillende soorten markiesscharnieren in ons assortiment.

Markies onderdelen  >


7.  Gaatje in doek markies repareren

Een gaatje in het doek van uw markies is eenvoudig te repareren. Wij hebben reparatiepatches in ons assortiment die sterk en elastisch zijn, en transparant opdrogen. Voor een markiesdoek heeft u doorgaans Tear-aid type A nodig, tenzij u een doek heeft van nylon. Dan heeft u Tear-aid type B nodig.


8.  Scheur in doek markies

Ook een kleine scheur in uw markiesdoek kunt u repareren met Tear-aid type A. Onze ervaring is dat, wanneer een markiesdoek spontaan scheurt, het versleten is en vervangen moet worden.


9.  Somfy markies gaat vanzelf omhoog

De enige mogelijkheid waardoor een markies spontaan omhoog gaat, is als u een zon/wind-automaat op uw markies heeft aangesloten.


10.  Somfy motor resetten

Als u zoekt hoe u uw Somfy buismotor kunt resetten, wilt u waarschijnlijk 1 of meer instellingen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de motor geen contact meer maakt met de zender of een verkeerd eindpunt heeft. Dan is het echter gemakkelijker om deze ene instelling te wijzigen dan de motor volledig terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Na het resetten van een Somfy motor moet u namelijk:

 • opnieuw de zender zoeken
 • opnieuw het begin en eindpunt instellen
 • opnieuw de draairichting instellen

Bekijk onze handleiding hoe u de instellingen aanpast.


11.  Thermische beveiliging markies

Buismotoren zijn standaard uitgerust met een thermische beveiliging om schade door oververhitting te voorkomen. Het gebeurt bij markiezen niet vaak dat de thermische beveiliging geactiveerd wordt. De motor kan in een markies doorgaans goed ventileren en de belasting van de motor is lager dan bij andere soorten zonwering. Mocht het door lang aaneengesloten en intensief gebruik echter toch voorkomen dat de thermische beveiliging geactiveerd wordt, dan dient u te wachten totdat de motor voldoende afgekoeld is. Dit duurt minstens een half uur. Daarna wordt de thermische beveiliging automatisch uitgeschakeld en doet uw motor het weer.  


Staat het probleem met uw markies er niet tussen?

Heeft u een ander probleem met uw markies dan hierboven beschreven staat? Vul dan het formulier hieronder in. Heeft u een probleem met een ander soort zonwering, bekijk dan de pagina Problemen met zonweringen.

© 2023 Aluparts

Realisatie door XELshop