Problemen met screen of ritsscreen

Veel problemen die u kunt hebben met een screen of ritsscreen kunt u zelf oplossen. Een ritsscreen wordt ook wel een Lockscreen genoemd. Soms heeft u een vervangend onderdeel nodig voor een reparatie, die u gemakkelijk in onze webwinkel Aluparts kunt bestellen.

Overzicht van vragen

 1. Screen zelf repareren
 2. Screens zijn vies, zelf schoonmaken
 3. Screen piept en kraakt, hoe kan ik het mechanisme smeren?
 4. Screen wil niet meer in
 5. Screen valt naar beneden
 6. Somfy screen gaat vanzelf omhoog
 7. Screen opnieuw stikken
 8. Gaatje of scheur in screendoek repareren
 9. Somfy motor resetten
 10. Thermische beveiliging screen

1.  Screen zelf repareren

Uw screen bestaat uit verschillende onderdelen, die na veelvuldig gebruik kapot kunnen gaan. Met behulp van een vervangend onderdeel kunt u uw screen of ritsscreen vaak zelf repareren. Bekijk de algemene screenonderdelen. Afhankelijk van de bediening kunt u ook nog kijken bij zonweringmotorsets, bandbedieningen, koordbedieningen of draaistangbedieningen. Ook ander onderhoud kunt u vaak zelf doen.  


2.  Screens zijn vies, zelf schoonmaken

De screens en ritsscreens worden na verloop van tijd vies. U kunt ze zelf schoonmaken. De doeken kunt u schoonmaken met een mild sopje van afwasmiddel. Na het schoonmaken het doek overvloedig afspoelen met water. Rol het screendoek pas weer op als het doek volledig gedroogd is. Het buitenwerk en de geleiders kunt u schoonmaken met onze profielreiniger. Na afloop kunt u naar wens met profielwax het buitenwerk er weer als nieuw uit laten zien.

Voordeelset profielreiniger + profielwax


3.  Screen piept en kraakt, hoe kan ik het mechanisme smeren?

Als uw screens of ritsscreens piepen en kraken, kunt u het mechanisme zelf smeren. Dit kunt u doen met PTFE spray. Deze spray versmeert uw doek niet zoals kruipolie wel doet. Let er wel op dat u overtollige spray direct weghaalt, om uw screen schoon te houden.


4.  Screen wil niet meer in

Als uw screen of ritsscreen niet meer in wil, niet meer op draait of een elektrisch screen niet meer omhoog gaat, wilt u graag de oorzaak weten zodat u het kunt repareren. Om te beginnen is het belangrijk te weten welke bediening uw screen of ritsscreen heeft.

Elektrisch screen draait niet meer op

Als een elektrisch screen niet meer uit- of opdraait, dan is de buismotor meestal kapot. Als de buismotor nog wel iets doet, maar langzaam en met veel herrie, dan is de condensator kapot. Dit is een onderdeel van de buismotor dat niet los vervangen kan worden. Als de buismotor stuk is, moet de buismotor vervangen worden. Voor de meeste screens is een buismotor van 10 Nm sterk genoeg. Bij een dubbele screen heeft u een buismotor van 20 Nm nodig. Let op de buitenmaat van de bovenbuis van uw screen, of u een dunne buismotor nodig heeft of niet.

Zonwering motorsets

Screen met bandbediening of koordbediening werkt niet meer

Doorgaans kunt u gemakkelijk zien wat het probleem is als uw screen met bandbediening of koordbediening niet meer werkt. Meestal is de band of het koord geknapt, of is de bandopwinder of koordmolen stuk. Vervang het kapotte onderdeel om uw screen of ritsscreen te repareren.

Bandbedieningen koordbedieningen

Screen met draaistang of slinger wil niet meer in

Als een screen met draaistang (ook wel slinger, slingerarm of slingerstang genoemd) niet meer op draait, dan is iets in het mechanisme stuk. Meestal is dit het oogwindwerk. Ook de draaistang zelf kan stuk zijn.

Oogwindwerken draaistangen 


5.  Screen valt naar beneden

Als de screen niet goed door de geleiders loopt, kan het zijn dat het screendoek naar beneden valt. Vaak is dit omdat er viezigheid in de geleiders zit, wat u kunt oplossen met schoonmaken en vervolgens smeren met PTFE-spray. Ook kan het zijn dat de onderlijst verschoven is ten opzichte van het doek en de bovenlijst. Schuif deze weer goed. Als de onderlijst herhaaldelijk verschuift, zet deze dan goed vast met behulp van doekklemblokjes.


6.  Somfy screen gaat vanzelf omhoog

Als een elektrisch screen vanzelf omhoog gaat komt dit door een tijdschakelaar of doordat een zon/wind-automaat op uw screen ingesteld staat. Vaak met wisselen van zomertijd en wintertijd blijft de tijdschakelaar nog op de oude tijd staan waardoor het lijkt alsof uw screen automatisch omhoog gaat. Stel uw tijdschakelaar goed in.


7.  Screendoek opnieuw stikken

Een screendoek is niet gestikt maar geseald. Dit komt omdat screendoek gemaakt is van glasvezeldraden met een kunststof coating, zoals PVC. Dit is dus geen normaal doekstof. Een screendoek zal dus ook niet rafelen. Als het doek niet goed meer is, dient u een nieuw screendoek te bestellen. Haal de doekpezen uit uw oude doek en kijk of deze nog helemaal soepel en goed is. Als de pezen nog goed zijn, kunt u deze opnieuw gebruiken. Als ze al verstaft, verkrijt, verhard of anderszins versleten zijn, meet u de lengte en diameter en bestelt u nieuwe doekpezen mee. Doeken die u bij ons bestelt zijn namelijk altijd volledig afgewerkt.


8.  Gaatje of scheur in screendoek repareren

Doordat een screen niet van zonweringsdoek is voorzien, maar van screendoek (glasvezeldraden met een kunststof coating), kunt u een gaatje of scheur niet repareren. De structuur is te grof voor een goede hechting met het reparatiemateriaal, terwijl er meer kracht op komt te staan dan de reparatiepatch aankan. Doorgaans gaat het hele doek stuk als er slechts een klein gaatje in komt, doordat de glasvezeldraden dan losschieten. Bestel een nieuw screendoek bij schade.

Screendoeken


9.  Somfy motor resetten

Als u heeft geGoogled of u uw Somfy buismotor kunt resetten, heeft u waarschijnlijk problemen met de instellingen van uw buismotor, zender of zon/wind-automaat. Resetten, oftewel terugzetten naar fabrieksinstellingen, is meestal niet de oplossing. Na het resetten moet u namelijk:

 • Opnieuw de zender zoeken
 • Opnieuw het begin en eindpunt instellen
 • Opnieuw de draairichting instellen

Zie hiervoor onze handleiding. Het gebeurt maar zelden dat alle instellingen moeten veranderen, tenzij u de buismotor voor een nieuwe zonwering gaat gebruiken. U kunt ook losse instellingen veranderen. Zoek de handleiding van uw type buismotor, zender of zon/wind-automaat en kijk hoe u dit aan kunt passen.


10.  Thermische beveiliging screen

Als uw zonwering plotseling niks meer doet terwijl u uw screens open of dicht deed, is waarschijnlijk de thermische beveiliging afgegaan. Dit is een ingebouwde bescherming tegen oververhitting. De buismotor moet eerst flink afkoelen voordat de thermische beveiliging automatisch uitschakelt. Laat uw screen minstens een half uur met rust, daarna doet uw screen het weer. Buismotoren zitten doorgaan goed geïsoleerd in een screenkap, waardoor het afkoelen langer duurt.

Een buismotor is ontworpen voor kortdurend gebruik, zoals een screen omhoog doen of naar beneden laten zakken. Dit duurt doorgaans maximaal een minuut. Als uw kind bijvoorbeeld met de zonwering speelt door het scherm steeds open en dicht te doen, kan de thermische beveiliging geactiveerd worden.


Ander probleem met uw screen of ritsscreen?

Vul het formulier hieronder in of neem contact met ons op. We helpen u graag!© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop