Problemen met uitvalscherm

Heeft u problemen met een uitvalscherm? Wij hebben een lijst met meest voorkomende problemen en oplossingen voor u gemaakt. 

Vragen over uitvalschermen

 1. Uitvalscherm zelf repareren
 2. Uitvalscherm piept en kraakt, hoe kunt u het uitvalscherm mechanisme smeren?
 3. Uitvalscherm is vies
 4. Uitvalscherm wil niet meer in
 5. Uitvalscherm valt naar beneden
 6. Uitvalscherm opnieuw stikken
 7. Uitvalscherm uitvalarm kapot
 8. Gaatje in uitvalscherm repareren
 9. Scheur in doek uitvalscherm
 10. Somfy resetten
 11. Thermische beveiliging uitvalscherm

1.  Uitvalscherm zelf repareren

Aluparts heeft veel vervangende onderdelen om uw uitvalscherm zelf te repareren. We hebben een algemene categorie met uitvalscherm onderdelen, maar het probleem kan ook zitten in de buismotor, bandbediening of draaistangbediening. Ook kan het voorkomen dat u het doek wilt vervangen. Op deze pagina komt u veel problemen met uitvalschermen tegen en hoe u dit zelf kunt repareren.

Onderlijst of doek is verschoven
Is de onderlijst van uw uitvalscherm verschoven? Zet de onderlijst dan weer vast met doekklemblokjes. Deze zijn waarschijnlijk losgeraakt.


2.  Uitvalscherm piept en kraakt, hoe kunt u het uitvalscherm mechanisme smeren?

U kunt zelf het mechanisme van het uitvalscherm smeren zodat het niet meer piept en kraakt. Dit doet u met Tefspray PTFE. Een andere smeerolie raden we niet aan, omdat dit uw doek kan versmeren. Let er bij de PTFE spray op dat u direct extra olie weghaalt die u teveel heeft gesprayd, om uw doek schoon te houden.


3.  Uitvalscherm is vies

Uw uitvalscherm bestaat zowel uit een doek als de behuizing er omheen. Wij hebben aparte reinigingsproducten voor de profielen en de doeken. Hiermee kunt u uw uitvalscherm goed schoonmaken. U kunt de profielen eerst schoonmaken met een profielreiniger en optioneel daarna met profielwax behandelen, zodat de profielen er weer als nieuw uitzien.

Het zonweringsdoek kunt u behandelen met de doekreiniger. Hiermee verwijdert u alg, zwarte strepen en andere vervuiling. Haal eerst het vuil en stof van het doek. Spray daarna het doek gelijkmatig in met de doekreiniger en wrijf het in met een borstel tot het begint te schuimen. Spoel het doek na het reinigen grondig met water na. Laat het doek nu 36 uur drogen en behandel het doek met doekwaterdicht. Door het doek te reinigen is namelijk de waterafstotende laag weg, wat zeer belangrijk is voor het functioneren van uw uitvalscherm om weer toe te voegen.

Onderhoudsproducten


4.  Uitvalscherm wil niet meer in

Dat een uitvalscherm niet meer in wil, kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het belangrijk te weten of uw uitvalscherm elektrisch is met een buismotor, of handmatig bediend met een bandje of draaistang.

Elektrisch uitvalscherm draait niet meer op

Als een uitvalscherm met een buismotor niet meer in wil, is doorgaans de buismotor of de condensator van de buismotor kapot. Als alleen de condensator kapot is, dan doet de buismotor nog wel iets, maar langzamer en met meer herrie. Als de buismotor of de condensator kapot is, moet de buismotor vervangen worden. De condensator kan niet als los onderdeel vervangen worden. Onderstaande tabel helpt u uitzoeken welke buismotor u moet hebben:

Buisdiameter:

Soort armen:

Breedte van uw scherm:

Geadviseerd vermogen:

63

windvast

van 2000 t/m 2200mm

10 Nm

63

windvast

van 2210 t/m 4000mm

10 Nm

63

stormvast

van 2000 t/m 2200mm

10 Nm

63

stormvast

van 2210 t/m 4000mm

20 Nm

63

gasveer

van 2000 t/m 3800mm

10 Nm

63

gasveer

van 3810 t/m 4000mm

20 Nm

78

windvast

van 2000 t/m 2200mm

10 Nm

78

windvast

van 2210 t/m 5200mm

20 Nm

78

windvast

van 5210 t/m 6000mm

20 Nm

78

stormvast

van 2000 t/m 4800mm

20 Nm

78

stormvast

van 4881 t/m 5200mm

20 Nm

78

stormvast

van 5210 t/m 6000mm

25 Nm

78

gasveer

van 2000 t/m 5200mm

20 Nm

78

gasveer

van 5210 t/m 6000mm

20 Nm


Zonwering motorsets

Uitvalscherm met bandbediening werkt niet meer

Bij een uitvalscherm met bandbediening is vaak gemakkelijk te zien wat het probleem is. Vaak is dan de band geknapt of is de bandopwinder of bandmolen stuk. Door een nieuwe optrekband of bandopwinder te plaatsen, heeft u weer een werkend uitvalscherm voor een fractie van de prijs van een nieuw uitvalscherm.

Bandbedieningen koordbedieningen 

Uitvalscherm met draaistang wil niet meer in  

Als een uitvalscherm met draaistang niet meer werkt, is er ergens in het mechanisme iets stuk. Meestal is dit het oogwindwerk. Ook kan de draaistang zelf zijn stukgegaan.

Oogwindwerken draaistangen


5.  Uitvalscherm valt naar beneden

Als een uitvalscherm naar beneden valt, is dit doorgaans hetzelfde probleem als wanneer een uitvalscherm niet meer in wil. Er is iets in het mechanisme van de buismotor, bandbediening of draaistang stuk gegaan. Zie punt 3.


6.  Uitvalscherm opnieuw stikken

Een doek kan niet met een normale naaimachine opnieuw gestikt worden. Hier is specialistische apparatuur voor. Er zijn maar weinig bedrijven die zonweringsdoeken opnieuw stikken. Wij raden u aan om de maat van het doek op te meten en een nieuw doek te bestellen. De bij ons bestelde doeken zijn altijd volledig afgewerkt dus reeds voorzien van een zoom voor de pees onder en boven. De zijkanten van het doek worden geseald of gelockt voor een rafelvrije afwerking. Haal de pees uit uw oude zonweringsdoek, zodat u deze opnieuw kunt gebruiken. Als de pees al verstafd, uitgehard, verkrijt of verweerdis, dan kunt u beter de diameter van de pees en de lengte opmeten en een nieuwe meebestellen.  

Zonweringsdoeken      Doekpezen


7.  Uitvalscherm uitvalarm kapot

Als de uitvalarm van uw uitvalscherm kapot is, kunt u een nieuwe uitvalarm plaatsen. Afhankelijk van hoe de arm kapot is gegaan, is het mogelijk dat ook het uitvalprofiel vervangen moet worden. Dit is de stang aan de voorkant van uw uitvalscherm. Als de uitvalarm kapot is door vandalisme of storm is het uitvalprofiel soms ook krom. Ook is het mogelijk dat alleen het scharnierpunt toe is aan vervanging, doordat het plastic verstaft of uitgehard is.

Uitvalscherm onderdelen 


8.  Gaatje in uitvalscherm repareren

Als u een gaatje in uw uitvalscherm heeft, wilt u dit zo snel mogelijk repareren. Doet u dit niet, dan kan het gat verder uitscheuren, waardoor u het hele doek moet vervangen. U kunt gaatjes repareren met Tear-Aid. Tear-Aid komt in 2 types. Het is afhankelijk van het materiaal van het doek welk type u nodig heeft type A of type B. Type B repareert alleen PVC en vinyl.  

Tear-Aid type A      Tear-Aid type B


9.  Scheur in doek uitvalscherm

Bij een kleine scheur kunt u het doek repareren, net als bij een klein gaatje. Dit repareert u met Tear-Aid type A of Tear-Aid type B dat alleen op PVC en vinyl werkt. De patch van Tear-Aid is 300 mm x 80  mm. Zorg ervoor dat er aan alle kanten minstens 25 mm ruimte over is. De scheur mag dus maximaal 250 mm lang en 30 mm breed zijn. Is de scheur groter? Dan kunt u beter een nieuw doek bestellen.

Tear-Aid type A      Tear-Aid type B      Zonweringsdoeken


10.  Somfy resetten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw Somfy buismotor wil resetten. Bijvoorbeeld als de RTS motor geen goede connectie maakt met de zender of zonwind automaat. U kunt de RTS motor terugzetten naar fabrieksinstellingen, echter moet u de motor daarna volledig opnieuw instellen. Dan moet u:

 • Opnieuw de zender zoeken
 • Opnieuw het begin en eindpunt instellen
 • Opnieuw de draairichting instellen

Zie hiervoor onze handleiding. Ook kunt ook instellingen veranderen zonder alles terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Zoek de handleiding van uw type Somfy buismotor, zender of zonwindautomaat op en kijk hoe u dit in kunt stellen.


11.  Thermische beveiliging uitvalscherm

Als de thermische beveiliging van uw uitvalscherm is afgegaan, doet uw buismotor tijdelijk niks. De motor is te heet geworden en uit bescherming kunt u de motor niet gebruiken. Als de motor genoeg is afgekoeld, gaat de thermische beveiliging vanzelf weg en kunt u de motor weer gebruiken. Dit duurt doorgaans minstens een half uur.

Een buismotor is ontworpen om zonwering op- en neer te laten, wat doorgaans maximaal een minuut per keer duurt. Als u de buismotor langere tijd gebruikt, bijvoorbeeld omdat u uw nieuwe zonwering in gebruik wilt laten zien aan visite, of omdat een kind ermee aan het spelen is, kan het dus zijn dat de thermische beveiliging de motor blokkeert.


Heeft u een ander probleem met uw uitvalscherm?

Staat het probleem dat u heeft met uw uitvalscherm er niet tussen? Vul dan onderstaand formulier in om uw vraag te stellen. Heeft u geen uitvalscherm maar een ander type zonwering? Bekijk dan de problemen met zonweringen© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop