Zonwering elektrisch maken?

Voorbeeld van elektrische zonwering met buismotorVoor extra comfort kunt u bestaande zonwering zoals een uitvalscherm, screen, ritsscreen, rolluik, knikarmscherm of terrasscherm - die nu handmatig wordt bediend - vrij eenvoudig elektrisch maken. Het belangrijkste onderdeel dat u hiervoor nodig heeft is een buismotor voor zonwering, zo genoemd vanwege de vorm. Deze motor is zo gemaakt dat deze eenvoudig in te bouwen is. De buismotor wordt in de buis geplaatst die het doek van uw zonwering oprolt. Buismotoren worden ook gebruikt om een rolluik met kunststof of aluminium (Heroal) lamellen elektrisch te maken.

Ga snel naar:


Hoe bepaal ik welke buismotor ik nodig heb?

De diameter van de buis waarop het doek of de lamellen worden opgerold, en de afmeting van het doek of het rolluik bepalen welke buismotor hiervoor het beste geschikt is. De afmeting bepaalt namelijk het gewicht dat opgerold moet worden en welk vermogen (Nm) de buismotor dient te hebben.

Bekijk onze rekenhulp om de keuze voor het vermogen van de buismotor te bepalen.


Welke onderdelen heb ik nodig?

Als u uw handbediende zonwering of rolluik elektrisch wilt maken, heeft u een buismotor met accessoires nodig. Een zonwering (knikarmscherm, screen of uitvalscherm) heeft een adaptieset voor een ronde buis nodig. Een rolluik heeft een adaptieset voor een achtkantige buis nodig. 

Welk merk heeft uw voorkeur?
We hebben buismotoren van verschillende merken. Alle merken hebben 5 jaar garantie en zijn goede motoren. Veel mensen hebben een voorkeur voor Somfy, wat een kwalitatief sterk merk is met het gemak van afstelknoppen. Becker is een degelijk merk van echte Duitse kwaliteit. Als u geen voorkeur heeft, adviseren wij Silverline. Dit is een merk met goede prijs/kwaliteit verhouding, dat we in onze eigen werkplaats het meeste toepassen. 

Hoe wilt u uw zonwering gaan bedienen?
Er zijn meerdere soorten motoren: bedrade motoren die met een draaischakelaar bestuurd worden, radio motoren die met een handzender, wandzender of zon-, windsensor bestuurd worden, of Somfy IO motoren die met een app bediend kunnen worden.

Welke afmeting heeft de bovenbuis?
U heeft een adaptieset nodig die de buismotor met de bovenbuis verbindt. Hiervoor meet u de maat van uw bovenbuis op. Het gaat om de buitenmaat. Voor zonwering is dit doorgaans 63mm of 78mm. Voor rolluiken een achtkantige buis van 40mm, 60mm of 70mm. 

Motorsteun
De buis moet ook nog aan de muur of de kap van uw zonwering bevestigd worden. Hiervoor heeft u een motorsteun nodig. Welke motorsteun is afhankelijk van het merk en het aantal koppel (Nm) van de motor. Wij hebben al de juiste motorsteun voor u uitgekozen die u eenvoudig op de pagina van de buismotor kunt selecteren.

Buismotoren gratis verzending in Nederland én naar België!

Als u een buismotor bestelt bij Aluparts heeft u gratis verzending, zowel in Nederland als naar België. 


Stappenplan zonwering elektrisch maken

Uiteraard is het afhankelijk van uw type zonwering en voor welke bediening u gekozen heeft, hoe u uw zonwering elektrisch maakt. Hieronder volgt een globaal stappenplan, gemaakt met een Silverline buismotor. Bij Brel, Somfy en Becker zijn er kleine verschillen, die verduidelijkt zijn in de meegeleverde handleiding. Of download de Silverline handleiding handzender instellen en buismotor installeren.

1. Buismotor in buis plaatsen

1.1 Haal de bovenbuis uit de zonwering door de zijkap los te halen. Bij screens zit er vaak een clipje dat u indrukt van de bevestigingsplaat. Zie afbeelding hieronder waar dit clipje zit. Bij rolluiken haalt u de pop-nagel aan de niet-motorzijde los. Hierdoor kunt u de buis verder op de rolluik lagerprop duwen waardoor u de bovenbuis uit het rolluik kunt halen.

1.2 Verwijder de huidige buismotor. Soms zit er een schroef door de bovenbuis, die in de meenemer geborgd is. Verwijder deze eerst.

1.3 Plaats de adapterring om de buismotor en plaats de meenemerprop op het uiteinde. 

Borg de meenemer aan de motor met de borgclip.

1.4 Monteer de motorsteun in de kap of op de muur aan de motorzijde

1.5 Plaats de buismotor met buisaanpassingen in de bovenbuis. Let op de uitsparingen voor de peesnaad. Het snoer zit aan de buitenzijde van de buis. De bovenbuis komt tot aan de opstaande rand van de adapterring. Meet nu eerst de lengte na, of de bovenbuis nog ingekort moet worden. Vaak hebben motorsteun, motorkop en het eerste deel van de adapterring een andere breedte dan bijvoorbeeld het oogwindwerk van een handbediende zonwering. U kunt de bovenbuis eenvoudig met een metaalzaag afkorten. 

1.6 Plaats de bovenbuis in de motorsteun en in de lager aan de niet-motorzijde. Soms heeft u nog ruimte over die u dient op te vullen, doordat de handbediening breder was. Dit kan bijvoorbeeld een moer zijn. Ook kan het gebeuren dat de bovenbuis een stukje ingekort moet worden. Dit kan met een metaalzaag. 

1.7 Borg de motor in de motorsteun met de bijgeleverde splitpen.

2. Bediening koppelen aan buismotor

Heeft u een bedrade motor met een draaischakelaar? Gebruik dan het schema aansluiten draaischakelaar. Hieronder staat hoe u een handzender koppelt aan een buismotor. Dit kan iets afwijken afhankelijk van merk of type handzender. 

2.1 Monteer de stekker aan het snoer van de buismotor (geel-groene draad is aarde draad)

2.2 2. Doe de batterij in de handzender, onder het lipje (pluspool naar het deksel gericht)

2.3 Doe de stekker van de buismotor in het stopcontact en druk binnen 3 seconden op de programmeertoets P2. (motor piept 1x)

2.4 Druk nogmaals binnen 3 seconden op de P2 toets. (motor piept 1x)

2.5 Druk binnen 3 seconden op de knop omhoog en houdt deze even ingedrukt (motor piept meerdere malen en draait nu links of rechtsom ter bevestiging)

De handzender kent nu de motor en kan deze aansturen. Mocht het niet gelukt zijn, haal dan de stekker minimaal 10 seconden uit het stopcontact en herhaal dan de handelingen vanaf stap 3. 

Veranderen van de draairichting
Haal de spanning van de motor en begin opnieuw bij stap 3. Bij stap 5 drukt u in plaats van omhoog op de neertoets.

3. Instellen van de eindpunten van de motor

Let op: Gebruik een afstelstift voor het afstellen, geen boormachine

3.1.  Draairichting afstelknoppen bepalen

Kijk op de kop van de motor naar de twee afsteldraaiknoppen met hierbij pijlen. De pijlen geven aan welke draairichting de afstelknop instelt.

Boven en onder de pijlen zit een afstelknop met hierbij een gebogen (kleine) pijl met een plus en een min. 

  • Draai naar de + is scherm verder in of uit
  • Draai naar de - is scherm minder ver in of uit

3.2.  Afstellen eindpunt

Druk op de pijl omlaag en kijk waar het eindpunt nu is ingesteld. Gaat het te ver, druk dan op de stopknop op de handzender. Staat het eindpunt niet ver genoeg, draai dan naar de +. Staat het eindpunt te laag, draai dan naar de -. Draai een paar keer, check met de zender hoe ver het nu is, en herhaal net zo lang totdat het eindpunt precies goed is.

Motor stopt voor het  eindpunt: ga naar 3.2A

Motor stopt op het goede punt: Ga naar 3.3

Motor stopt niet op het eindpunt: Ga naar 3.2B

3.2A.  Eindpunt te hoog

Draai juiste stift naar +

Ok? Ga naar punt  3.3   
Niet ok? Ga terug naar punt 3.2

3.2B.  Eindpunt te laag

Draai juiste stift naar -

Ok? Ga naar punt 3.3  
Niet ok? Ga terug naar punt 3.2

3.3 Afstellen beginpunt

Druk op de pijl omhoog en kijk waar het beginpunt nu is ingesteld. Gaat het te ver omhoog, druk dan op de stopknop op de handzender. Staat het beginpunt te laag, draai dan naar de +. Staat het beginpunt te hoog, draai dan naar de -. Draai een paar keer, check met de zender hoe ver het nu is, en herhaal net zo lang totdat het beginpunt precies goed is.

Motor stopt onder het beginpunt: ga naar 3.3A

Motor stopt op het goede punt: test beide afstellingen en u bent klaar

Motor stopt niet boven het beginpunt: ga naar 3.3B

3.3A: Beginpunt te laag

Draai juiste stift naar +

Niet ok? Ga terug naar 3.3
Ok? Test beide afstellingen en u bent klaar

3.3B: Beginpunt te hoog

Draai juiste stift naar -

Niet ok? Ga terug naar 3.3
Ok? Test beide afstellingen en u bent klaar


Veel gestelde vragen met antwoorden

Ik krijg de afstandsbediening niet geprogrammeerd:

  • U staat te ver bij de motor vandaan (ongeveer max 50cm)
  • U voert de handelingen niet uit volgens 2 “Handzender koppelen aan buismotor”
  • Batterij verkeerd om geplaatst

Ik krijg de eindpunten van de motor niet goed:

  • De afstelring (adapterring die om de motor moet worden geschoven) zit niet goed in de buis
  • Er wordt aan de verkeerde afstelling gedraaid
  • U draait de afstelling naar de plus in plaats van naar de min (of net andersom)

Ik ben begonnen met draaien aan de afstellingen en nu kan ik de eindafstellingen niet meer vinden:

Zet uw rolluik/zonwering halverwege en lees eerst goed het kopje 3 “Instellen van de eindpunten van de motor”. Begin nu te draaien aan 1 van de afstellingen naar de min. Draai net zo lang door totdat uw scherm/rolluik niet meer naar boven of beneden wil. Vervolgens draait u stapsgewijs deze afstelknop naar de plus, uw scherm/rolluik zal dan steeds iets verder zakken of omhoog trekken.

Motor geeft vrij veel warmte af:

  • Een buismotor wordt vrij warm, vooral als u de motor meerdere malen achter elkaar op en neer stuurt
  • Alle motoren zijn voorzien van een thermische beveiliging, mocht de motor te warm worden, dan zal deze stoppen. Wacht vervolgens ongeveer een half uur en de motor functioneert weer gewoon.

Zonwering/rolluik maakt schokkende bewegingen bij het naar beneden gaan:
Het kan zijn dat de meenemer (prop van de adapterset) iets te veel ruimte heeft op de peesnaad van de bovenbuis. Dit is goed op te lossen door een gaatje te boren in de bovenbuis en de meenemer vast te schroeven aan de bovenbuis. Let er wel goed op dat u dit gaatje goed verzinkt om doekschade te voorkomen! Uiteraard mag deze schroef niet in de motor komen.

 


Wandzender verschillen met handzender

Dit is een wandzender.

Trek de gele lipjes onder de batterijen weg.

De P2 toets is het middelste gaatje boven de bedieningsknoppen, rood omcirkeld. Deze kunt u met een pen indrukken.

U kunt de wandzender hetzelfde aan de buismotor koppelen als een handzender, zie punt 3.


Meerkanaals handzender instellen

1. Monteer de stekker aan het snoer en doe de batterij in de handzender

2. Selecteer eerst met de knopjes naar links of rechts het juiste kanaal. 1, 2, 3 etc. 

3. Volg vervolgens het stappenplan van de handzender koppelen vanaf stap 2.3. 

4. Voor de volgende motor, selecteer weer het juiste kanaal en volg het stappenplan vanaf stap 3. Herhaal zo vaak als nodig.

Tip: U kunt ook alle kanalen tegelijk bedienen, door 2x naar links te drukken of helemaal naar rechts te gaan.


Complete buismotorset

Benodigde onderdelen elektrische zonwering

Als u een kapotte buismotor vervangt door precies hetzelfde type, heeft u doorgaans genoeg aan een losse buismotor. In eigenlijk alle andere gevallen hebt u er een bediening, motorsteun, adaptieset en stekker bij nodig. Deze kunt u eenvoudig meebestellen met uw buismotor. Zo kunt u direct aan de slag! De complete set wordt daarnaast ook zonder verzendkosten geleverd.

Bekijk buismotoren

Bekijk ook:


Wat vinden onze klanten?

x


Andere vraag over zonwering elektrisch maken?

Vul het formulier hieronder in of neem contact met ons op. We helpen u graag!© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop