Dakplaat montage systeem

overkapping met lessenaarsdak

Als u zelf een terrasoverkapping, veranda of ander soort overkapping wilt maken, is aluminium een goede keuze. Deze aluminium daken zijn te combineren met een onderstel van hout. Als plaatmateriaal wordt doorgaans polycarbonaat gebruikt. Dit is te verkrijgen in opaal (melkwit) of helder. Andere platen van 16mm dik zijn ook een mogelijkheid. 

Lees meer

Eindligger

In 6 varianten - Vanaf € 36,07

Ligger

In 6 varianten - Vanaf € 27,89

Kunststof dekkap

In 2 varianten - Vanaf € 18,04

Aluminium muurprofiel

In 6 varianten - Vanaf € 44,52

Aluminium afwerkprofiel voor polycarbonaat

In 6 varianten - Vanaf € 17,25

Aluminium gootprofiel

In 6 varianten - Vanaf € 80,15

Set kopkapjes gootprofiel

In 3 varianten - Vanaf € 16,09

Nokrubber ACVR202

In 4 varianten - Vanaf € 4,20

Set koppelgoot voor gootprofiel

€ 28,50

€ 23,55 excl BTW

Set kopkapjes muurprofiel

In 3 varianten - Vanaf € 10,30

Oplegrubber

In 2 varianten - Vanaf € 4,25

Dakplaatdrager (zwart)

€ 2,08

€ 1,72 excl BTW

Oplegprofiel

In 6 varianten - Vanaf € 11,95

Afdichtingstape open lengte 10 meter

€ 33,71

€ 27,86 excl BTW

Polycarbonaat plaat 980mm

In 4 varianten - Vanaf € 121,47

Afdichtingstape gesloten lengte 10 meter

€ 16,86

€ 13,93 excl BTW

Gootdoorvoer 50mm

€ 36,94

€ 30,53 excl BTW

Bladvanger

€ 7,80

€ 6,45 excl BTW

Kunststof afvoerketting lengte 2500mm

€ 58,93

€ 48,70 excl BTW

Bouwtekening doorsnede muurprofiel

bouwtekening aluminium overkapping muurprofiel

Bouwtekening doorsnede gootprofiel

bouwtekening aluminium overkapping

Zelf overkapping ontwerpen

Wilt u zelf een overkapping ontwerpen? De eerste overweging is welk materiaal u wilt gaan gebruiken. Als u een volledig aluminium overkapping wenst, adviseren wij u een aluminium terrasoverkapping op maat te bestellen. Als u een aluminium frame met polycarbonaat platen op een houten constructie wilt plaatsen, vindt u op deze pagina alles wat u nodig heeft.

De tweede overweging is welke vorm het dak moet hebben. Een lessenaarsdak of een zadeldak is de meest gangbare keuze. Een lessenaarsdak is een dak met één dakvlak, dat afloopt met een helling. Een zadeldak is een puntdak met twee dakvlakken die elkaar in de nok snijden. Een plat dak is niet mogelijk met een aluminium overkapping.

Overkapping met lessenaarsdak

overkapping met lessenaarsdak

Overkapping met zadeldak

overkapping met zadeldak

Constructie aluminium overkapping

Tegen de muur wordt het muurprofiel geplaatst. Dwars daarop worden liggers geplaatst die de polycarbonaat platen dragen. De dekkap wordt op de ligger geplaatst om de polycarbonaat plaat op z'n plek te houden. Aan de zijkanten worden eindliggers gebruikt, of afhankelijk van het ontwerp een afwerkprofiel en gootprofiel. Plaatdragers houden de platen op hun plek. Het gootprofiel wordt op het laagste punt van het dak geplaatst om water af te voeren. Kopkapjes (kopschotten) sluiten het einde van de muurprofielen en gootprofielen af en zorgen voor een nette afwerking. Op de liggers en oplegprofielen zijn oplegrubbers nodig. Voor een zadeldak gebruikt u bovenaan 2 nokrubbers of bovenaan bij een lessenaarsdak gebruikt u 1 nokrubber.

Klik om 3D weergave van onderdelen te vergroten

overkapping 1 houten constructie overkapping 2 ligger, eindligger, muurprofiel overkapping 3 oplegrubbers overkapping 4 polycarbonaat plaat overkapping 5 dekkap en nokrubber overkapping 6 kopkap muurprofiel overkapping 7 gootprofiel overkapping 8 afwerkprofiel overkapping 9 dakplaatdrager overkapping 10 kopkap gootprofiel

Afmetingen aluminium overkapping

De polycarbonaat platen zijn 980 mm breed. Door de werking van het materiaal moet u rekenen dat de platen 1 meter breed zijn. Stel u heeft een overkapping van 3 meter breed, dan heeft u doorgaans 3 platen polycarbonaat, 2 liggersets en 2 eindliggersets. Het is afhankelijk van de lengte of u kiest voor platen van 3000 mm of 3500 mm. Tegen de muur heeft u een muurprofiel nodig en aan het uiteinde een afwerkprofiel dat de plaat afsluit. Een gootprofiel is nodig voor de afwatering.

Goot aluminium overkapping

Om een goot aan een aluminium overkapping te maken, heeft u een gootprofiel nodig dat u aan de uiteinden afsluit met kopkapjes (ook wel kopschotten genoemd). Als het een lange goot is, heeft u een koppelgoot setje nodig. In de goot monteert u een gootdoorvoer. Optioneel zijn de bladvanger en de afvoerketting. In plaats van een afvoerketting kunt u ook een regenpijp plaatsen.

Afschot van 6° tot 17°

Om te zorgen dat uw overkapping niet gaat lekken, is het belangrijk om rekening te houden met een afschot van 6° tot 17°. Dit is met hoeveel graden uw zelfbouw overkapping afloopt.

Verschillende kleuren

De profielen zijn verkrijgbaar in brute aluminium, gebroken wit (RAL 9001) en antraciet (RAL 7016). De gebroken wit en antraciet profielen zijn gepoedercoat aluminium. De polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar in opaal (melkwit) of helder. Opaal houdt meer UV-straling tegen en wordt doorgaans op zonnigere plekken gebruikt. Heldere platen worden vaker gebruikt als de tuin op het noorden ligt. De dekkap die op de liggers de platen afdekt, is standaard van wit kunststof.

Toepassingen dakplaat montage systeem

Dit polycarbonaat kanaalplaten dak plaatst u op een houten constructie die u zelf kunt ontwerpen. Dit opbouw dak wordt voor verschillende toepassingen gebruikt:

  • terrasoverkapping
  • fietsenstalling
  • overdekte containerberging tuin

Onderdelen aluminium overkapping

Voor onderdelen om zelf een overkapping te maken op een bestaande of nieuwe pergola kunt u terecht bij Aluparts. Wij bieden allerlei onderdelen aan om een compleet aluminium dak met polycarbonaat platen te maken. Hieronder vindt u per onderdeel een korte uitleg wat het is.

Muurprofiel

overkapping 2 ligger, eindligger, muurprofiel

Het muurprofiel wordt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de muur bevestigd. Hier gaan dwars de liggers, eindliggers en polycarbonaat platen in. Het muurprofiel heeft een oplegrubber en nokrubber nodig. Om een zadeldak (puntdak) te maken plaatst u twee muurprofielen met de rug naar elkaar voor de nok. Hier plaatst u dan aan beide kanten een nokrubber op. Aan de uiteindes van de muurprofiel plaatst u kopkapjes voor muurprofielen. Per muurprofiel heeft u een setje van twee nodig.

Gootprofiel

overkapping 7 gootprofiel

Het gootprofiel plaatst u op het laagste punt in uw dakontwerp. Dit zorgt voor de afwatering. Heeft u een goot die langer is dan het langste gootprofiel (7000 mm) dan heeft u een koppelset gootprofiel nodig. In het gootprofiel plaatst u een gootdoorvoer waarin een kunststof afvoerketting komt of u sluit er een regenpijp op aan. Ook kunt u nog een bladvanger in het gootprofiel plaatsen voor gemakkelijk reinigen en verminderen van de kans op verstoppingen in de dakgoot en afvoer. Aan de uiteindes van uw goot plaatst u kopkapjes.

Oplegprofiel

Een oplegprofiel legt u op een staander, op een plek waar niet twee polycarbonaatplaten samen komen. Bij een oplegprofiel heeft u een oplegrubber nodig.

Ligger

overkapping 2 ligger, eindligger, muurprofiel

Een ligger gebruikt u om twee polycarbonaat platen met elkaar te verbinden. Bij een ligger heeft u aan beide kanten een oplegrubber nodig. Voor 3500 mm ligger heeft u dus 2x 3500 mm oplegrubber nodig. Ook plaatst u bovenop de ligger met plaat een dekkap.

Eindligger

overkapping 2 ligger, eindligger, muurprofiel

Aan het einde van het dak aan de zijkanten heeft u een eindligger nodig. Hier hoeven geen polycarbonaat platen met elkaar verbonden te worden zoals de ligger doet. Ook sluit de eindligger de zijkant mooi af. Bij een eindligger heeft u één oplegrubber nodig. Bovenop sluit u de eindligger met plaat af met een dekkap.

Dekkap

overkapping 5 dekkap en nokrubber

De dekkap plaatst u bovenop de plaat en (eind)ligger. Dit sluit het geheel netjes af. U heeft dus evenveel lengte dekkap nodig als het totaal van liggers en eindliggers.

Afwerkprofiel

overkapping 8 afwerkprofiel

Een afwerkprofiel plaatst u parallel aan het muurprofiel op het laagste punt. Dit plaatst u op de polycarbonaat plaat om deze, samen met afdichtingstape open, goed en netjes af te sluiten.

Oplegrubber

overkapping 3 oplegrubbers

De oplegrubbers zorgen dat de polycarbonaat platen goed op hun plek blijven liggen zonder dat er krassen op komen door de liggers. De oplegrubbers gebruikt u in muurprofielen, oplegprofielen, liggers en eindliggers.

Dakplaatdrager

overkapping 9 dakplaatdrager

De dakplaatdragers houden de polycarbonaat platen op hun plek. Zo kunnen ze er niet uitschuiven. U plaatst ze onderaan de liggers en eindliggers.

Polycarbonaat plaat

overkapping 4 polycarbonaat plaat

De polycarbonaat plaat is te krijgen in opaal (melkwit) of helder (doorzichtig kleurloos). We hebben polycarbonaat platen standaard in 3000 mm en 3500 mm in onze webshop staan. Op aanvraag kunnen we tot 7000 mm leveren. U kunt niet meerdere platen in de lengte koppelen, daar is polycarbonaat niet geschikt voor. De platen zijn 980 mm breed, maar houdt rekening met de werking van het materiaal als het warmer en kouder is. Reken dus dat ze 1000 mm breed zijn.

Afdichtingstape

Afdichtingstape dient u altijd te gebruiken als u een overkapping maakt met polycarbonaat platen. Bovenaan gebruikt u afdichtingstape gesloten. U wilt niet dat aan de muur of nokkant er water in uw plaat komt. Onderaan gebruikt u afdichtingstape open. Dit zorgt ervoor dat condens uit de plaat kan, zonder dat ongedierte de plaat in kan kruipen.

Niet gevonden wat u zoekt?

Zoekt u andere onderdelen voor een aluminium overkapping? Neem dan contact met ons op. Ons assortiment is breder dan we op de webshop kunnen tonen.

© 2022 Aluparts

Realisatie door Pienter en XELshop